Азиатски свински кюфтенца на тиган
Мини кюфтета от свинска кайма с подправки.
Необходими продукти:
- 500 г свинска кайма
- 3 стръка пресен лук
- 2 с.л. чили сос
- 3 скилидки чесън
- 2 с.л. рибен сос
- няколко стръка кориандър
- няколко стръка магданоз
- няколко листа босилек
- 1 с.л. царевично нишесте
- 2 с.л. сол
- 2 с.л. черен пипер
- растителна мазнина за готвене
- майонеза, багета, моркови, дайкон, люта чушка, оцет, захар, сол, сусамово олио
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа и оставете да "диша".
2. През това време наситнете лука и зелените листни зеленчуци. Прибавете ги към мляното месо, добавете и подправките и разбъркайте хубаво.
3. С навлажени ръце оформяйте малки кръгли кюфтенца от сместа. Печете ги в намазнен тиган с незалепващо дъно.
4. Ако с кюфтенцата искате да направите азиатски сандвич, то още преди да започнете да се занимавате с месната част направете зеленчуците. Нарежете 1 голям морков и 250 г дайкон на лентички. Лютата чушка - на шайби. Изсипете ги заедно в купа, поръсете с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. сусамово олио и 3 с.л. оризов оцет (може и с обикновен). Разбъркайте и оставете да се мариноват за поне 30 минути.
5. Багетата се разделя две части през средата по дължина и по желание на още 2 или 3 части през ширината. Долната кора по желание се издълбава леко, за да има повече място за плънка. Намазва се с майонеза, редят се зеленчуци, а после и кюфтенца. Горната кора също се маже с майонеза и се захлупва като капаче.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ