Азиатска салата от зеле с моркови
Студена салата от мариновано зеле с краставици, моркови, чушки и лук в сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 1 зелка около 2 кг + 1,5 с.л. сол
- 2 моркова
- 2 червени сладки чушки
- 1 краставица или 2-3 корнишончета
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. захар
- 1,5 с.л. смлян кориандър
- 1,5 с.л. оцет
- 2/3 ч.л. млян черен пипер
- 2 ч.л. сладък червен пипер
- 2 глави лук
- 5 с.л. олио
- връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Зелето почистете от най-горните листа и кочана и нарежете на половинки. Всяка половинка след това нарежете на 5-6 надлъжни котлета, а после на напречни кубчета със страна около 3-4 см. Изсипете в купа.
2. Отгоре рендосайте морковите на едро ренде или по-добре на лентички, ако имате китайско ренде.
3. Посолете зелето с моркова, настискайте с ръка и оставете настрана за 15 минути.
4. Чушките нарежете на малки кубчета, краставицата на парчета половинки, а ако използвате корнишони, тях можете да нарежете на кръгчета, за да не стават прекалено малки парчетата. Копъра наситнете.
5. Лука нарежете на кубчета, но не много ситни. Сгорещете олиото и запържете за 5 минути на умерен към силен огън като бъркате.
6. Отцедете внимателно събралата се вода при зелето с морковите. След това добавете чушките, копъра, краставиците, лука и изброените подправки, като чесъна минете през преса. Разбъркайте много добре.
7. Похлупете с капак или завийте със стреч фолио и приберете в хладилника за 3-5 часа. После поднесете студена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ