Регистрация

Сос Арабята - италианска лютеница с маслини

Сос Арабята - италианска лютеница с маслини
Лесно   |   Порции 350 мл   |   Видяна: 1706

Италиански доматен сос с босилек, чесън, маслини и люто чушле.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 червени домата
  • 3 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 1 люто чушле (червено)
  • 80 г зелени маслини без костилка
  • листата на 2-3 стръка босилек
  • 1 с.л. зехтин
  • 250 мл смлени белени домати от консерва (или гъст доматен сос)
  • 1 ч.л. захар
  • 2/3 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер (сладък)
  • 1 ч.л. риган на прах

Начин на приготвяне:

1. Кипнете вода в тенджерка. Доматите цепнете плитко през кожата на 4 места. Махнете водата от котлона и пуснете вътре доматите за 2 минути. След това охладете леко и махнете ципата им. Нарежете на малки кубчета и запазете в купичка с все сока, отделил се от тях при рязането.

2. Лука, чесъна, листата босилек и лютото чушле наситнете като не ги смесвате.

3. Сгорещете зехтина в тиган на умерен огън и запържете в него за минута чесъна. Щом позлатее, го извадете.

4. В същия тиган добавете лютотот чушле и запържете за 2 минути. След това добавете лука и гответе до съвсем леко потъмняване.

5. Залейте с доматите, гответе 2 минути след като кипнат, после залейте с доматения сос, добавете захарта и оставете да къкри 3-4 минути докато се посгъсти.

6. Добавете маслините, след още 2 минути сипете и сухите подправки и оставете да се готви 5 минути.

7. Махнете от огъня и веднага добавете листата босилек и запържения чесън. Разбъркайте. Прехвърлете в сосиера или в стерилизиран буркан, ако ще използвате на по-късен етап.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта