Агнешки шишчета и скариди пири-пири
Индийска скара с агнешки бут и морски дарове.
Необходими продукти:
За агнешкото:
- агнешки бут
- 1/2 ч.ч. кисело мляко
- 2 стръка розмарин
- 1 скилидка чесън
- 2 лимона
- сол/пипер
- 1 с.л. червено чили, едро смляно
- зехтин
За скаридите пири-пири:
- пресни черни тигрови скариди
- 4 с.л. лимон
- 3 с.л. галета
- сос пири-пири
- сол/пипер
Начин на приготвяне:
На агнешкото:
1. Изрежете мазнините от агнешкото. Нарежете го на парчета от около 2,5 см, измийте и подсушете.
2. Изстискайте лимоните в купа и заделете.
3. В блендер, смесете чесъна, розмарина, солта, 1/4 зехтин и сока на 1 лимон.
4. Направете на паста.
5. Сложете агнешкото в купа, прибавете солта/пипера, чилито на прах, киселото мляко и чесновата паста с розмарин.
6. Разбъркайте хубаво и оставете да се маринова 6 часа или по-дълго, ако имате време.
7. Нанижете месото на шиш. Включете барбекюто на силен огън и сложете месото да се изпече от всички страни. Намалете огъня на средно-силен и оставете да се пекат бавно около 1 час. След това пак увеличете огъня на висок докато получите желаната готовност.
На скаридите:
1. Обелете скаридите и отстранете опашките. Измийте ги и ги подсушете.
2. Сложете ги в голяма затваряща се торбичка, прибавете щипка сол и пипер, лимон, галета, чесън и сос пири-пири, достатчъно, за да ги покрие.
3. Затворете торбичката и разклатете хубаво.
4. Оставете да се мариноват 30 мин.
5. Сложете скаридите на щиш и изпечете на барбекюто на среден огън за около 2 мин. от всяка страна. Малко преди да свалите от огъня, намажете със сос и поднесете горещи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ