Агнешки шишчета върху булгур със зеленища
Печено агнешко върху булгур с лапад.
Необходими продукти:
- 800-1000 г агнешко месо
- 4 скилидки чесън
- 1 ч.л. кимион на прах
- сол
- 5 с.л. олио или зехтин
За гарнитурата:
- 1 ч.ч. булгур
- 1 глава лук (или 4 стръка пресен лук)
- 1 морков
- 200 г коприва, спанак или лапад
- сол и пипер
- 4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете агнешкото на парченца със сравнително еднакви размери. Прехвърлете в купа, поръсете със солта и кмиона и разбъркайте.
2. Намачкайте чесъна на паста, залейте с мазнината и с получения ароматен зехтин залейте месцата. Разбъркайте отново и приберете в хладилник да се мариноват между 40 минути и 1 ден.
3. Ако ще използвате дървени шишове, накиснете ги във вода.
4. Лука и моркова за гарнитурата наситнете. Сгорещете олио в дълбок тиган или тенджерка и запържете зеленчуци до хрупкавост.
5. Добавете измития булгур към запръжката. Гответе 2-3 минути и щом започне да залепва по съда, налейте 200 мл гореща вода и оставете да се готви докато я абсорбира наполовина.
6. През това време измийте под течаща вода зелените листа, които сте избрали. Кипнете литър вода и разтворете в тях 1 с.л. сол. Изсипете листата вътре и варете три минути. Пресипете в гевгир, охладете под течаща вода и отцедете. Наситнете.
7. Добавете в гарнитурата пет минути преди да е готова и овкусете със сол и пипер. Ако водата изври прекалено, налейте още, но нека е вряла.
8. Докато булгурът се готви, нанижете месцата на шишове и ги печете на сгорещена скара или грил от всички страни за по около 3 минути от страна.
9. Сервирайте шишчетата върху булгура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ