Агнешки пай с картофи и спанак
Овчарски пай с пролетни аромати.
Бон Апети
Излъчен на 04.05.2018
Апетитен овчарски пай с агнешко и картофи правят Лора и Стоян, като създават пролетна храна, в която към традиционната рецепта се добавят листенца спанак, пресен лук, розмарин и мащерка. Така уханието на свежест се засилва а вкусовете се смесват в идеална комбинация с ароматите.
Месо от агнешки бут или друг вид агнешко месо по желание се нарязва на много малки парченца. Запържва се до побеляване в тенджера със сгорещена мазнина. След това към него се добавят наситнени моркови и лук, готви се докато омекнат и на трети етап влизат наситнените чесън, мащерка и розмарин. Добавя се доматен концентрат, горчица и дафинов лист. Разбърква се около минута, залива се с бульон и се готви на умерен огън за 2 часа. След това се маха от огъня и към него се прибавя замразена грах.
През това време се прави картофената коричка на пая, като картофи се обелват, разполовяват и сваряват. Спанакът и пресният лук се наситняват. Запържват се в разтопено масло и се овкусяват със сол, пипер и индийско орехче. Сварените картофи се намачкват на пюре, смесват се със зелената запръжка, прясно мляко и се обогатяват с мялко и рендосан кашкавал. Посолява се още при нужда.
Паят се сглобява като в тава с високи бордове се изсипва агнешката запръжка. Отстранява се дафиновия лист, заравнява се и отгоре се налива картофената смес. Заравнява се и тя и ястието се запича в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. Още толкова време е нужно за охлаждане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ