Яхнията с червен ориз на баба, но не съвсем
Оризова яхния с домати и чушки.
Добавете сушени домати към тази традиционна яхния с ориз и домати и ще се изненадате много приятно от чудесния ефект.
Необходими продукти:
- 1 чаша нарязани домати, консерва, неотцедени
- 1 чаша бял ориз
- 1 средно голяма глава лук
- 2 чушки, за предпочитане червени, но и зелени може
- 5-6 сушени домата в зехтин, нарязани едро
- 2 ч гореща вода или бульон
- 2-3 с.л. зехтин или олио, за запържване
- 3-4 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. ронена чубрица
Начин на приготвяне:
Задушаваме едро нарязания лук в мазнината за около 5-6 мин. Когато започне да става прозрачен, добавяме чушката и оставяме да се задуши за около 2-3 минути. Наливаме смесените с червения пипер обелени и нарязани домати и варим на умерен огънза около 10 минути. След като чушките поомекнат, добавяме ориза и наливаме 2 чаши гореща вода или бульон. Подправяме със сол и пипер на вкус и добавяме натрошената чубрица. Намаляваме огъня до слаб и варим до омекване на ориза, като разбъркваме от време на време. Ако е необходимо, доливаме още гореща вода, за да не залепва. През последните няколко минути добавяме сушените домати. Сваляме от котлона и оставяме да престои покрито с капак преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ