Японско пилешко къри
Пиле с ориз по японски.
Необходими продукти:
- 2 с.л. масло
- 2 скилидки чесън, нарязан
- 1 малка глава лук, нарязан
- 3 ябълки, обелени, без семената и нарязани на кубчета
- 500 мл кипяща вода
- 2 банана, нарязани
- 2 с.л. мед
- 1 с.л. куркума
- 0.5 ч.л. люто къри на прах мадрас
- 2 с.л. доматен кетчуп
- 450 мл пилешки бульон
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. смлян черен пипер или на вкус
- 2 ч.л. царевично брашно
За пилешкото:
- 4 пилешки гърди, без кожата и костите - 150 г всяка
- 200 г обикновено брашно
- 4 яйца, разбити
- 300 г галета, най-добре японска галета панко
- 500 мл фъстъчено олио
Начин на приготвяне:
1. Първо направете соса. Загрейте голяма тенджерка на силен огън и разтопете маслото. Сотирайте чесъна и лука и прибавете ябълките, кипящата вода, бананите, меда, куркумата, кърито и кетчупа и оставете да кипне. Прибавете пилешкия бульон, водата, в която сте разтворили царевичното брашно, солта и пипера. Гответе 20 мин., като бъркате от време на време.
2. Прецедете соса през сито в купа и махнете всички твърди частички. Покрийте с фолио и оставете на топло (преди сервиране може да притоплите отново, за да е съвсем горещ).
3. Направете няколко разреза в пилешките гърди, за да се сготвят равномерно. Покрийте ги с обикновено брашно като изтупате излишното. Потопете в разбитото яйце, след това покрийте равномерно с галета.
4. Загрейте уока на силен огън и прибавете фъстъченото олио. Изпържете на маслена баня пилешките гърди за 5-6 мин. (в зависимост от размера) до златисто-кафяво. Може да се наложи да ги изпържите на няколко пъти, но ги дръжте на топло в чиния, покрита с фолио във фурната, докато се изпържат всички парчета.
5. Поднесете пилешкото с къри соса, задушен ориз или китайски спагети или загрейте малко масло и чесън в тенджерка, прибавете няколко сварени картофа и моркова и прибавете соса докато се стопки всичко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ