Ягодови тортички с лимони
Ягодов вулкан кипи в сърцето на вкусно кексче.
Необходими продукти:
За тестото:
- 175 г обикновено брашно
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. бяла захар
- половин чаша масло, охладено и нарязано на малки парченца (колкото по-малки, по-добре)
- ледена вода – 30-60 мл
За пълнежа:
- ягоди – 454 г
- бяла захар – 50 г
- кората от 1 лимон (по желание)
- 10-20 г обикновено брашно
Начин на приготвяне:
За тестото:
1. Смесете брашно, сол и захар
2. Добавете маслото и разбъркайте с дървена шпатула или с ръце, докато получите трошливо тесто
3. Изсипете вътре около 30 мл ледено студена вода и отново разбъркайте тестото. Ако е много сухо и не залепва заедно, сложете още малко вода и бъркайте още. Тестото е готово, когато всичко залепне заедно.
4. Оформете тестото на топка, покрийте със синтетично фолио и охладете в хладилника за около час. Тази стъпка ще изстуди тестото и ще направи следващите стъпки по-лесни
5. След като се охлади, разделете тестото на 4 еднакви части
6. Разточете всяка част върху набрашнена повърхност, за да направите кръг (около 18 см в диаметър). Покрийте със синтетично фолио и съхранявайте сладкишите в хладилника, за да се стегне.
За пълнежа:
1. Смесете заедно всички съставки, разделете на 4 равни части
2. Извадете от хладилника, добавете пълнежите като оставите по около 2.5 см ръб в краищата на всеки сладкиш
3. Вниматено завийте краищата на всеки сладкиш над пълнежа, като оставите центъра открит. Притиснете краищата внимателно така, че да прилепнат. Охладете за 15-30 минути.
4. Загрейте фурната на 200 грауса. Изпечете тортичките за около 25-40 минути или докато коричката стане златисто-кафява и соковете кипнат и започнат да се стичат от центъра
5. Охладете преди сервиране. Най-вкусни са ако се ядат в деня на приготвянето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ