Ягодови сладки мочи
Японски сладки с оризово брашно и плодов аромат.
Необходими продукти:
- 2 чаши мочико (глутеново оризово брашно; можете да го замените с бяло и кокосово в отношение 50-50)
- 2 чаши вода
- половин чаша захар
- още мочико, за набрашняване на повърхността
- нарязани ягоди
- спрей против залепване или олио
Начин на приготвяне:
Тези мочи приготвих за моите ученици, на които преподавах японски, на последния ден от тяхното обучение. Исках да им направя нещо японско и лесно, и тъй като нямам уред за готвене на пара, реших да приготвя мочи в микровълновата. Беше супер лесно, но въпреки това се затрудних доста с продуктите. Като разпилях мочико навсякъде (по ръцете, по плота, да не говорим по дрехите ми) се оказа, че си улесних живота.
1. Смесете вода, мочико и захар и бъркайте, докато сместа стане гладка. Омажете добре с олио (или напръскайте със спрей против залепване) съд, подходящ за микровълнова фурна и изсипете тестото в него на относително тънък слой. Покрийте с херметически капак или увийте със синтетично фолио и пуснете в микровълновата за около 7 или повече минути, докато стане готово.
2. Сложете тестото на повърхност покрита с мочико и изчакайте да изстине.
3. За да приготвите сладките мочи, вземете малко парченце тесто, оформете го на топче и сплескайте. След това вземете малко нарязана ягода, сложете ги в центъра на сладката и я затворете, прищипвайки с пръсти, така че да получите хубава топчица с пълнеж от ягоди. Готово. Също така направих и някои във форма на ‘тако’ за мен и другите учители.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ