Ягоди с шоколад
Ягоди, потопени в бял шоколад.
Необходими продукти:
- 1 пакет пресни ягоди
- ¼ ч.ч. или малко повече натрошен полусладък шоколад
- 1/8 ч.ч. или малко повече натрошен бял шоколад (по желание)
- растително олио
Прибори:
- 2 средно големи тенджери
- готварско фолио
Начин на приготвяне:
За подготовката:
1. Измийте ягодите и изчакайте, докато изсъхнат. За предпочитане е да използвате големи по размер ягоди.
2. Поставете готварското фолио върху много плоска чиния или върху дъска за рязане.
3. Налейте достатъчно вода в съд и поставете на умерен огън.
4. Веднага щом съдът се затопли, изсипете в него полусладкия натрошен шоколад.
5. Разбъркайте шоколада.
6. Добавете няколко капки растително олио към шоколада. Не прекалявайте с олиото, така че шоколадът да не стане прекалено лепкав, когато прибавите ягодите.
7. Разбърквайте постоянно и проверявайте дали шоколадът се е разтопил напълно.
8. След като шоколадът се разтопи напълно, намалете огъня.
9. Вземете измитите ягоди и ги потопете една по една в шоколада. Дръжте ги за зелените дръжчици и ги потопете.
10. Изтръскайте всяка ягода от излишния шоколад и поставете ягодите върху фолиото.
11. Оставете настрана. Когато шоколадът започне да се затяга, приберете ягодите в хладилника.
12. Ягодите са готови за сервиране веднага щом се охладят в хладилника.
13. Ако желаете, може да украсите ягодите с бял шоколад. Подгответе съдовете за водна баня и разтопете белия шоколад.
14. Белият шоколад се затяга по-бързо от полусладкия шоколад, затова може да използвате повече зехтин.
15. Разбърквайте постоянно.
16. Намалете огъня, когато шоколадът се разтопи.
17. Потопете една вилица в белия шоколад и след това украсете ягодите с бели ивици.
18. Оставете ги да се охладят и след това ги приберете в хладилника.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ