Ябълков сладкиш с хрупкава коричка
Домашен ябълков пай с канела.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно + 1 с.л. за плънката
- 180 г масло (150 г за тестото и 30 г за плънката)
- 7 ябълки
- 5-6 с.л. вода
- 2/3 ч.ч. захар
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. канела
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Брашното смесете с 1 с.л. захар и щипката сол. Добавете в него студеното масло, нарязано на кубчета и претрийте през пръсти до получаването на трохи. Добавете малко студена вода и месете докато се получи твърдо ронливо тесто. Разделете го на две части, като едната да е малко по-голяма от другата, увийте ги в стреч фолио и приберете в хладилника за 30-60 минути.
2. Ябълките обелете и почистете от сърцевината. Нарежете на малки кубчета, изсипете в съд, залейте с лимоновия сок и размешайте. След това залейте с канелата и останалата захар и разбъркайте отново. Оставете настрана.
3. Разточете по-голямата част от тестото така, че да покрие дъното и стените на формичка за пайове. След това изсипете вътре ябълковата плънка. Разточете втората кора и запечатайте сладкиша отгоре с нея. По желание направете 4 прореза в средата. Прещипете хубаво крайщата на пая.
4. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12 минути, след това намалете температурата на 170 градуса и печете още 40 минути.
5. По желание поднесете пая с топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ