Ябълков сладкиш със захарна глазура
Кекс с ябълки, ванилия и заливка от захар.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 200 г захар
- 130 мл кисело мляко
- 80 мл олио
- 80 г царевично брашно
- 1/4 ч.л. ванилия на прах или 1 ампула течна ванилия
- 250 г брашно
- 16 г бакпулвер
- 700 г ябълки
За сиропа:
- 8 г царевично брашно
- ванилия
- 50 г захар
- 125 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Чукнете яйцата в купа и ги разбийте с миксер докато станат на крем. Добавете захарта и разбивайте отново с миксера докато се абсорбира.
2. Прибавете към тестото киселото мляко, олиото, царевичното брашно и ванилията и разбъркайте отново. Постепенно пресейте в сместа брашното и бакпулвера. Трябва да се получи гъсто лепкаво кексово тесто. Оставете настрана.
3. Обелете ябълките, почисстете от сърцевината и си запазете 1/3 от общото количество за върха на кекса. Останалите ябълки нарежете на малки кубчета и прехвърлете в тестото. Разбъркайте.
4. Форма за торти с падащо дъно и диаметър 20-24 см. намажете с малко олио и набрашнете с царевично брашно. Прехвърлете тестото в нея и заравнете.
5. Заделените ябълки нарежете на полумесеци и забодете в сладкиша косо с по-тънката част на полумесеца надолу. Образува се нещо като розичка.
6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса малко под средното ниво без вентилатор за 50 минути.
7. След изваждане охладете кекса.
8. Направете глазурата като в касерола изсипете царевичното брашно, ванилията и захарта и залеете с водата. Кипнете на слаб котлон и бъркайте до разтваряне. След това гответе още 3 минути при периодично бъркане докато се получи гъст крем.
9. Разпределете крема върху сладкиша като намажете с четка. Оставете да се стегне и след това е готово за поднасяне - красиво и вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ