Ябълков кекс с кисело мляко и зехтин
Кекс с парченца ябълки и тесто от кисело мляко с яйца, захар и зехтин.
Народен кекс с ябълки показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това е сладкиш с малко продукти и много вкус, а за да е по-полезен, кулинарят използва зехтин. Ако се спрете на този вид мазнина вместо традиционното олио, не използвайте Екстра Върджин, защото това маслиново олио не е пригодено да издържа на висока температура. А направата на сладкиша е доста лесна.
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на малки кубчета. Покапват се с лимонов сок, за да не потъмнеят докато чакат реда си да влязат в рецептата. Режат се в началото, за да не се губи време след прибавянето на бакпулвера в сместа. Яйцата се разбиват с миксер със захарта докато се получи гладък крем - това отнема поне 5 минути. Следва към тях да се добави киселото мляко и зехтинът и отново да се разбие. В друга купа се смесват сухите съставки - брашно, ванилия на прах или ванилова захар и бакпулвер. Пресяват се във влажната част и се разбива докато се абсорбират. На финала се вкарват парчетата ябълки и по желание се добавя канела или смлян джинджифил.
Получената кексова смес се прехвърля в намазана с масло формичка и се пъхва в загрята на 170 градуса фурна. След 45 минути се проверява с дървен шиш или клечка за зъби - ако няма полепнало тесто, се изважда. Изчаква се да се охлади, обръща се от формичката и се поръсва с пудра захар. Как точно се приготвя този кекс и какви са количествата на съставките - гледайте във видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ