Ябълков десерт с чай
Ябълков топинг нежно подслажда изискания ви десерт.
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ¼ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. захар
- 1 ч. л. бакпулвер
- ¼ ч. л. сода за хляб
- ¼ ч. л. сол
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. ч. масло
- 1/3 ч. ч. чай (запарка от сушен микс, например лате)
- 1 яйце
- 1 ч. л. ванилия
За ронливото маслено тесто за наръсване:
- ½ ч. ч. брашно
- ½ ч. ч. кафява захар
- 3 супени лъжици масло
За ябълковия топинг:
- 2 ч. ч. ябълки, изчистени, обелени и нарязани на тънки ивички
- 2 с. л. масло
- ¼ ч. ч. чай, лате, концентрат
- 2 с. л. кафява захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С и намажете с мазнина дъното на тавичка с диаметър 20 до 22 см.
2. В дълбока купа разбъркайте брашното със захарта, бакпулвера, содата за хляб, солта и канелата.
3. Прибавете леко разтопеното масло и разбъркайте с ръка или миксер до получаването на трохи.
4. В отделна купа смесете запарката чай, яйцето и ванилията.
5. Смесете мокрите и сухите съставки и разбъркайте. Прехвърлете тестото в тавичката и го разпределете добре. Ако искате основния пласт да е по-плътен, увеличете двойно количествата на съставките.
6. За получаването на ронливите маслени трохи смесете ½ ч. ч. брашно с ½ ч. ч. кафява захар и 3 с. л. масло в малка купа. Размесете с ръце до получаването на трохи. Разстелете върху тестото.
7. За ябълковия топинг: запържете ябълките в 2 с. л. масло за няколко минути. Прибавете концентрата от чая, похлупете с капак и оставете да поври още 2 минути, за да се сгъсти соса. Разпределете ябълките върху маслените трохи (ако сте приготвили по-дебелата основа, можете да сложите и ябълковия сос, не само ябълките). Наръсете с 2 с. л. кафява захар.
8. Печете 50 минути до час, до златисто, и проверете с клечка за зъби. Ако краищата се изпичат по-бързо от центъра, покрийте с фолио. Изчакайте да се охлади малко и сервирайте с крем от разбита сметана и канела (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ