Регистрация

Ябълков десерт с чай

Ябълков десерт с чай
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 2423

Ябълков топинг нежно подслажда изискания ви десерт.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 ¼ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. захар
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сода за хляб
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 ч. л. канела
  • ½ ч. ч. масло
  • 1/3 ч. ч. чай (запарка от сушен микс, например лате)
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. ванилия

За ронливото маслено тесто за наръсване:

  • ½ ч. ч. брашно
  • ½ ч. ч. кафява захар
  • 3 супени лъжици масло

За ябълковия топинг:

  • 2 ч. ч. ябълки, изчистени, обелени и нарязани на тънки ивички
  • 2 с. л. масло
  • ¼ ч. ч. чай, лате, концентрат
  • 2 с. л. кафява захар

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С и намажете с мазнина дъното на тавичка с диаметър 20 до 22 см.

2. В дълбока купа разбъркайте брашното със захарта, бакпулвера, содата за хляб, солта и канелата.

3. Прибавете леко разтопеното масло и разбъркайте с ръка или миксер до получаването на трохи.

4. В отделна купа смесете запарката чай, яйцето и ванилията.

5. Смесете мокрите и сухите съставки и разбъркайте. Прехвърлете тестото в тавичката и го разпределете добре. Ако искате основния пласт да е по-плътен, увеличете двойно количествата на съставките.

6. За получаването на ронливите маслени трохи смесете ½ ч. ч. брашно с ½ ч. ч. кафява захар и 3 с. л. масло в малка купа. Размесете с ръце до получаването на трохи. Разстелете върху тестото.

7. За ябълковия топинг: запържете ябълките в 2 с. л. масло за няколко минути. Прибавете концентрата от чая, похлупете с капак и оставете да поври още 2 минути, за да се сгъсти соса. Разпределете ябълките върху маслените трохи (ако сте приготвили по-дебелата основа, можете да сложите и ябълковия сос, не само ябълките). Наръсете с 2 с. л. кафява захар.

8. Печете 50 минути до час, до златисто, и проверете с клечка за зъби. Ако краищата се изпичат по-бързо от центъра, покрийте с фолио. Изчакайте да се охлади малко и сервирайте с крем от разбита сметана и канела (по желание).

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта