Шоколадов кейк с портокалово желе
Вкусен желиран десерт с масло и какао.
Необходими продукти:
За шоколадовото тесто:
- 4 жълтъка
- 140 г пудра захар
- 140 г масло
- ½ с.л. фина сол
- 200 г брашно
- 30 г неподсладено какао
- 15 г бакпулвер
- 1 ч.л. есенция от ванилия
За портокаловото желе:
- 1 ч.ч. сладко кондензирано мляко
- 1 жълтък
- ½ ч.ч. портокалов сок
- 1 с.л. масло
- 3 г желатин
Начин на приготвяне:
1. Разбийте жълтъците със захарта и ванилията до побеляване и прибавете маслото и солта. Пресейте брашното с какаото и бакпулвера и смесете, без да бъркате много. Оставете в хладилника за поне 3 ч. и разточете на слой с дебелина 0,5 см. Сложете в купички за печене или друг подходящ съд с диаметър 5 см и печете на 180ºС за 12 - 15 мин.
На портокаловото желе:
1. В тенджера оставете всички продукти (без желатина) да къкрят, като разбърквате непрекъснато. Когато се получи кремообразна смес, свалете от огъня и добавете 3 г неовкусен желатин. Смесете всичко много добре. Насипете в правоъгълни формички и оставете в хладилника.
2. При поднасяне, украсете с портокалова кора, сварена в лек сироп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ