Шоколадов кейк с масло
Маслен кейк с тъмен шоколад.
Необходими продукти:
- 170 г неподсладен шоколад, едро нарязан
- 175 г неосолено масло, едро нарязано
- 3 яйца
- 3 жълтъка
- 7 с.л. фина захар
- 6 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото и шоколада на водна баня, като разбърквате до получаването на гладка смес. Свалете от огъня и заделете да се охлади.
2. Намаслете 8 формички за печене много добре и ги оставете във фризера за 5 мин. Извадете и отново намажете с масло. Върнете ги във фризера за още 5 мин. След това леко ги поръсете с брашно и оставете в хладилника до използване.
3. Разбийте яйцата, жълтъците и захарта до побеляване.
4. Добавете охладената шоколадова смес при яйчената и разбъркайте хубаво, докато тестото стане тъмно кафяво.
5. Пресейте брашното в течното тесто и смесете.
6. Разпределете равномерно в проготвените формички и оставете в хладилника за поне 2 часа или най-добре за цяла нощ.
7. Преди печене, извадете кексчетата от хладилника и oставете да се затоплят до стайна температура (поне 1 час).
8. Загрейте предварително фурната на 200°С и печете 8 мин.
9. Извадете от фурната и охладете за 5 мин., след което ги извадете от формичките.
10. Поднесете с ванилов сладолед, няколко малини и поръсени с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ