Шоколадово суфле
Внушителен десерт, с който да изненадате вкусно гостите си.
Необходими продукти:
- 1/3 ч.ч. захар, плюс допълнително за поръсване
- 150 г тъмен шоколад, нарязан
- 3 големи жълтъка на стайна температура
- 6 големи белтъка
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190°С. Намаслете хубаво съд за суфле и го поръсете със захар, като изтръскате излишната.
2. Разтопете шоколада в метална купа на водна баня (над тенджерка с много леко къкреща вода), като разбърквате почти непрестанно до гладкост. Свалете купата и прибавете жълтъците (кремът ще се повтвърди).
3. Разбийте белтъците с щипка сол в голяма купа с помощта на електрически миксер на средна скорост, докато се оформят меки връхчета. Прибавете 1/3 ч.ч. захар, малко по малко, като не спирате да разбивате на средна скорост, след което увеличите до максимална, докато белтъците станат на твърд сняг. Прибавете около 1 ч.ч. белтъци в шоколадовата смес и разбъркайте, след което сложете и останалите, като бъркате внимателно до хомогенност.
4. Изсипете в приготвения съд и прокарайте пръст по ръба му за да може суфлето да се надигне равномерно.
5. Печете по средата на фурната, докато се оформи лека коричка отгоре, но отвътре е все още меко - 25.
6. Поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ