Шоколадови топчета с масло
Шоколадово тесто, оформено на топчета и покрито с пудра захар.
Необходими продукти:
- 230 г шоколад, натрошен на парченца
- 4 с.л. масло
- ½ ч.ч. захар
- 2 ч.л. ванилов екстракт
- 2 яйца
- 1 ½ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
- ¼ ч.л. канела
- ¼ ч.л. сол
- ½ ч.л. бакпулвер
- пудра захар за овалване
Начин на приготвяне:
1. Разтопете шоколада с маслото на водна баня като бъркате постоянно, за да не загори. Когато шоколадът се разтопи, свалете съда от огъня.
2. В отделна купа разбийте яйцата със захарта до получаването на пухкава смес, добавете ваниловия екстракт и разбъркайте. Накрая прибавете към яйцата и шоколадовата смес.
3. Върху хартия за печене пресейте брашното с канелата, солта и бакпулвера.
4. Прибавете постепенно сухите съставки към шоколадовата смес (първо половината, след това разбъркайте, после втората половина и отново разбъркайте).
5. Покрийте купата и я пъхнете в хладилника за 2 часа (може и за цялата нощ, след което ще трябва да я пуснете в микровълновата за 15 секунди, за да можете да работите с тестото).
6. Загрейте фурната на 160 С. Оформете топчета с диаметър 4 см. и оваляйте всяко топче обилно в пудра захар.
7. Запечете в тавичка, покрита с хартия за печене, за 10-12 минути. Не прекалявйте с печенето, а само докато краищата се повтвърдят (когато извадите топчетата от фурната те продължават да се готвят известно време).
8. Охладете 5 минути и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ