Шоколадови тапички с ванилия
Какаови кексчета с дъх на ванилия.
Необходими продукти:
- масло и брашно за формичките за печене
- 3/4 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. неподсладено какао на прах
- 1 ч.л. сол кошер
- 3 яйца
- 3/4 ч.ч. + 2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. чист екстракт от ванилия
- 24 с.л. неосолено масло, разтопено, съвсем леко затоплено
- 170 г полу-сладък шоколад, нарязан на парчета колкото шоколадов чипс
- пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180ºС. Намажете с масло и поръсете с брашно 16 (от по 56 г) формичка за печене и заделете. Пресейте брашното, какаото на прах и солта в купа и също заделете.
2. В купата на миксер разбийте яйцата и захарта с бъркалката (или в друга голяма купа с помощта на електрически миксер) на средна скорост за около 3 мин. или до побеляване. Смесете с ванилията.
3. На ниска скорост прибавете около 1/3 от сухите необходими продукти, след това 1/3 от маслото и продължавайте да редувате останалото брашно и масло. Прибавете шоколада и смесете до хомогенност. Течното тесто може да се съхранява в хладилник до 1 ден.
4. Сложете купичките в тавичка за печене и налейте течното тесто в готварски пош без накрайник или с обикновена приставка и напълнете на 2/3 всяка купичка.
5. Сложете във фурната и печете 20 - 25 мин. Когато отгоре станат лъскави и твърди, пъхнете дървен шиш или клечка за зъби - трябва да излиза чиста, но не и суха (може да попадне на разтопен шоколад).
6. Прехвърлете сладкишите върху скара да се охладят. След няколко минути обърнете формичките и оставете шоколадовите тапи да се охладят с дъното нагоре и махнете формичките след това. Поднесете същия ден, поръсени с пудра захар и по желание със сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ