Шоколадови къпкейкове с глазура от мока
Мъфини с шоколад и крем с аромат на кафе.
Необходими продукти:
- 50 грама масло
- 50 грама тъмен шоколад
- 2 яйца
- 75 грама пудра захар
- 75 грама брашно (самонабухващо или с необходимото количество бакпулвер)
- 25 грама какао
- мазнина за намазняване на формичките
За кремът мока:
- 150 грама тъмен шоколад
- 75 милилитра много силно кафе
- 150 милилитра заквасена сметана
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса и намазнете 12 формички за мъфини.
2. Изсипете яйцата в купа, добавете брашното с бакпулвера, захарта и какаото и разбъркайте хубаво. Използването на миксер е препоръчително. След това добавете шоколада и маслото и разбийте всичко на еднородна смес.
3. Изсипете полученото тесто във формичките и печете за 15-тина минути, без да отваряте фурната.
4. Пригответе мока крема като оставите на водна баня шоколадът и кафето да кипят за около минута с 50-60 мл сметана. След това съвсем леко охладете и добавете останалата сметана.
5. Готовите къпкейкове охладете и полейте с топлия топинг с помощта на лъжица. Приберете в хладилник, за да се стегне. Накрая можете да поръсите с какао на прах за допълнително изящество.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ