Регистрация

Шоколадова торта с шам-фъстък

Шоколадова торта с шам-фъстък
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 4126

Шоколадов сладкиш, предизвикателство за сладкарските умения.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 150 г шоколад
  • 150 г захар
  • 150 г шам-фъстък
  • 150 г меко масло
  • 6 яйца, белтъците отделно от жълтъците
  • щипка сол

За глазурата:

  • 150 г шоколад
  • 150 мл сметана
  • няколко капки вода от портокалов цвят

Начин на приготвяне:

На блата:

1. Загрейте предварително фурната на 190°C.

2. Разтопрете шоколада в микровълновата фурна и оставете да се охлади.

3. В кухненски робот разбийте шам-фъстъка с 50 г захар. Добавете мекото масло и още 50 г захар. Добавете жълтъците, един по един, като разбивате след всеки. Сложете и разтопения шоколад.

4. Разбийте белтъка в купа, заедно със солта, до получаването на меки връхчета. Бавно прибавете останалата захар и разбивайте до сгъстяване.

5. Добавете 1/3 от белтъците в шоколадовата смес и разбийте. Сложете шоколадовата смес при останалите белтъци и смесете внимателно, но много добре.

6. Сложете течното тесто във формичка за торта с 24 см диаметър, постлана с хартия за печене. Оставете във фурната за 20 мин., след това намалете температурата на 180°C и печете още 20-25 мин., докато блатът започне да се отделя от стените на съда. Оставете да се охлади.

На глазурата:

1.Пригответе глазурата като разтопите шоколада със сметаната в микровълновата фурна.

2.Добавете капките вода от портокалов цвят и оставете в хладилника за 30 мин.

3.Когато се охлади напълно, разбийте до получаването на глазура със сравнително гъста консистенция.

4. Намажете блата и оставете в хладилника до 30 мин. преди сервиране.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1.20 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта