Шкембе с джолан по испански
Супа с телешко шкембе, джолан и наденица.
Необходими продукти:
- 450 г телешко шкембе
- ½ ч.ч. сухо бяло вино
- 1 малък домат, нарязан
- 1 свински или телешки джолан, разполовен
- 2 стръка магданоз
- 10 зърна черен пипер, леко счукани
- 2 зърна карамфил, леко счукани
- щипка индийско орехче
- 2 дафинови листа
- ½ ч.л. сушена мащерка или същото количество прясна
- сол
- 1 малка глава лук, едро нарязан
- 6 скилидки чесън, обелени
- 2 с.л. зехтин
- 1 малка глава лук, фино нарязан
- 150 г чирозо, нарязано на филийки от по 0,6 см (или друг вид наденица по избор)
- ¼ ч нарязана на кубчета осолена шунка (без пушена)
- 1 с.л. брашно
- 1 с.л. сладък червен пипер
- ½ сушени червени чилита, натрошени (по желание отстранете семената)
Начин на приготвяне:
1. Измийте много добре шкембето и го сложете в голяма тенджера със студена вода колкото да го покрие.
2. Оставете да заври, след това веднага отцедете.
3. Нарежете на квадрати от по 3 - 4 см и го върнете в тенджерата.
4. Прибавете 3 ч.ч. студена вода, виното, домата, джолана, магданоза, зърната черен пипер, карамфила, индийското орехче, дафиновите листа, мащерката, сол на вкус, едро нарязания лук и чесъна.
5. Покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за 4 - 5 ч. почти до омекване на шкембето.
6. Сгорещете олиото в тиган и сотирайте фино нарязания лук до полупрозрачност.
7. Прибавете чирозото и шунката и пържете 5 мин.
8. Прибавете брашното и червения пипер и гответе още 1 мин.
9. Прибавете малко по малко ½ ч.ч. от бульона на шкембето и не спирайте да разбърквате, докато се сгъсти.
10. Прибавете този сос при шкембето.
11. Покрийте с капак и варете още 1 – 2 ч.
12. Свалете капака и варете непокрито до напълно омекване на шкембето.
13. Извадете джолана от бульона, почистете го от костите, кожата и мазнината и нарежете месото.
14. Върнете го в бульона при шкембето.
15. Поднесете топло с хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ