Чорба със смилянски зрял фасул
Необходими продукти:
- 250 г едър смиляски фасул
- 1 голям морков
- 1 средно голяма глава зрял лук
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. червен пипер
- 1 с.л. брашно
- 1 ч.л. сода
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. джоджен
- 4 с.л. зехтин (може и олио)
- сол и черен пипер
- щипка чубрица
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба в тенджера с вода за една вечер и я изхвърлете на сутринта.
2. Сипете нова вода в тенджерата и започнете да варите боба. Добавете и една ч.л. сода към водата. След като боба заври, изсипете водата, в която е врял, и го изплакнете. Сипвате отново вода и го варите на слаб огън до готовност.
3. Когато фасулът е готов, сипете в него нарязания на ситно лук, морков и двете пасирани/счукани скилидки чесън. Нарежете зеленчуците на дребно, за да уврат по-бързо. На този етап може да сложите и солта, количество на вкус.
4. През това време в отделен тиган запържете за 3-4 минути зехтина (олиото) с доматеното пюре, лъжицата брашно и червения пипер. Сипете 1-2 черпака от течността на боба в запърженото, разбъркайте и го върнете обратно в тенджерата. Варете още 5-10 минути.
5. На изключен котлон добавете и джоджена.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ