Чихиртма - грузинска пилешка супа със застройка
Супа със застройка и пилешко месо в стил пилешка курбан чорба.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 3 л вода
- 2 глави лук
- връзка магданоз
- 50 г масло
- 3 яйца
- 3 с.л. оцет
- 3 с.л. брашно
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Пилето сложете в тенджера, залейте с вода и кипнете. Извадете пилето, изхвърлете водата, измийте птицата под топла течаща чешмяна вода и върнете в тенджерата.
2. Залейте с 3 л вода, кипнете, отпенете, добавете дръжките от връзката магданоз и 1 цяла глава лук. Оставете под капак да ври на умерен към слаб огън между 45 и 60 минути.
3. Отмерете 1 л. от бульона и го охладете. Изхвърлете врялата глава лук и магданозените дръжки. Пилето извадете, охладете и почистете месото от кокалите.
4. В купа разбийте яйцата с оцета и налейте 700 мл от заделения бульон. Бийте с тел докато се получи пяна. Заделете настрана.
5. Сложете 2-та литра бульон от тенджерата (всъщност са по-малко заради изпаренията) да се подгреят на слаб огън без да кипват.
6. Лука наситнете. Сгорещете маслото в тиган, запържете лука за 4 минути и после поръсете брашното. Постепенно наливайте и бъркайте останалите 300 мл от заделения бульон. Щом се абсорбира и в тигана се образува гъста каша, махнете от огъня.
7. Налейте съдържанието на тигана при непрестанно бъркане с телта в бульона в тенджерата. По същия начин след това налейте и битите яйца. Вече можете да усилите котлона на слаб към умерен.
8. Върнете месото в супата, добавете сол и пипер на вкус и оставете да се готви 10 минути след кипване.
9. Преди да махнете от огъня поръсете с наситнените листа на връзката магданоз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ