Чили кон Карне
Люта телешка кайма със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 300 г телешка кайма или или нарязано на парчета месо
- 3 консерви нарязани домати
- олио
- 2 глави наситнен лук
- 1 глава чесън, фино нарязан
- 2 консерви боб - шарен или червен
- пилешки или телешки бульон
- вода
- сол и пипер
- риган
- босилек
- лют червен пипер
- чили на прах
- кимион
- пушен испански червен пипер (може и обикновен, ако не намерите)
- 150 г настъргано сирене
По желание:
- синьо сирене на прах
- картофено пюре
- ориз или паста
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете щедро количество олио в голяма тенджерка и добавете чесъна и когато усетите характерния му аромат, сложете и лука. Овкусете месото със сол, пипер, чили, лют червен пипер, червен пипер и кимион и го добавете в съда, когато лукът стане полу-прозрачен.
2. Когато месото покафенее, добавете доматите и с празната консерва от тях отмерете вода - 1-2 консерви. Щом тази смес кипне, сложете още малко сол, пипер, лют червен пипер, чили и червен пипер, както и кимион. Не прекалявайте с нито една от подправките, тъй като по-късно ще се добавя още от тях. Също така сложете и няколко кубчета бульон.
3. Намалете котлона до слаб и оставете да къкри няколко часа, като разбърквате от време на време. След около час може да опитате на вкус, за да проверите дали е необходимо още нещо. Може да добавите малко синьо сирене, но не е задължитено.
4. Когато е почти готово, добавете боба и голяма щипка риган и босилек. След това оставете да къкри още около 15-20 мин.
5. Поднесете с малко настъргано сирене отгоре с картофи, ориз, паста или просто така.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ