Чийзкейк с бисквити и лимони
Вкусна комбинация от хрупкави бисквити и крема сирене.
Необходими продукти:
- 560 г сирене крема
- 200 г захар
- 1 ½ с. л. царевично нишесте
- 2 ½ с. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 1 ч. л. сол
- 2 яйца, 2 жълтъка
- 60 мл пълномаслена сметана
- 30 мл прясно мляко
- 7 мл. лимонов сок (1 1/2 ч. л.)
За блата:
- 110 г бисквити
- 30 г захар
- 60 г разтопено масло
Начин на приготвяне:
1. Покрийте дъното на 25 см. тавичка с хартия за печене и намажете стените с олио или масло. Облицовайте стените с тънък слой натрошени бисквити и наредете плътен слой 1,5 – 2 см. на дъното. Нагрейте фурната на 200 С.
2. Поставете сиренето крема в купа и разбъркайте с миксера на ниска скорост докато стане гладко и няма бучки.
3. Прибавете захарта, нишестето, лимоновата кора, ванилията и солта и ги разбъркайте с миксера докато сместа стане гладка.
4. Прибавете яйцата постепенно като продължавате да бъркате до пълно усвояване.
5. Добавете всички млякото, сметаната и лимоновия сок като продължавате да бъркате на бавна скорост (необходимо е търпение!)
6. Прекарайте сместа през гевгир. Напълнете съдовете до ¾ от обема. Вземете по-голям съд или дълбока тавичка за печенето на водна баня. Поставете купичките с чийзкейка в дълбоката тава, поставете я във фурната и налейте водата сега (за да избегнете разливането).
7. Намалете температурата на 180 С и печете докато се стегне – необходими са 50 минути до 1 час.
За да извадите чийзкейкчетата, най-напред ги оставете да се охладят за час, а ако можете дори за цяла нощ. След това ударете с длан дъното и стеничките, поставете върху равна повърхност слой найлоново фолио и обърнете купичките върху фолиото, след което сложете върху дъната чиния и обърнете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ