Чеснови питки с масло и билки
Хлебчета с плънка от масло и чесън.
Необходими продукти:
- 250 мл мляко
- 400 г брашно
- 2 с.л. олио
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. суха мая
- 50 г масло
- 7-8 скилидки чесън
- прясна билка по желание (мащерка, босилек, копър)
- жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. В половината от млякото разтворете захарта и сипете маята и 1 с.л. брашно. Оставете да се активира.
2. През това време пресейте брашното в тава и смесете със солта. Сипете маята, останалото мляко и олиото и замесете меко тесто. Оставете да втаса на топло, покрито със стреч фолио докато удвои обема си.
3. Премесете тестото, разделете на 16 питки и ги оформете. След това оставете да втасат повторно в тава, застлана с хартия за печене. Предвидете разстояние, защото ще набъбнат.
4. В чопъра или на ръка смесете маслото с чесъна и наситнените билки.
5. С ножица или остър нож направете разрез в най-горната част на всяка питка и разпределете по част от сместа в нея.
6. Намажете кората с разбит жълтък в 1 с.л. вода.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-18 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ