Чеснови пилешки гърди със сметана
Сочно пилешко филе в сметанов сос с лук, чесън и индийско орехче.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 5 скилидки чесън
- 3 пилешки гърди - по около 250-300 г всяка (дебели, неизтънени)
- сол и пипер
- 1 глава лук
- 30 г масло
- 150 мл пилешки бульон или вода
- 200 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
- листата на връзка магданоз
- сокът на 1/2 лимон
- 1/3 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди оставете цели и дебели. Поставете върху дъска с изпъкналата страна нагоре и направете по 5 напречни леко диагонални разреза на дълбочина 2/3 от дебелината - все пак не бива да се разкъсват или разпадат. Обтрийте хубаво със сол и пипер като вкарате и в разрезите.
2. Две от скилидките чесън обелете и натиснете с нож колкото да се посплескат.
3. Сгорещете на умерен огън олиото в тиган и добавете сплескания чесън - идеята му е да създаде ароматно олио. След това положете отгоре гърдите първо с разреза нагоре. Гответе 5 минути без да докосвате и след това обърнете. Гответе още 4 минути.
4. Докато пилешкото се готви нарежете на ситно лука.
5. Извадете гърдите в чиния, а тигана забършете с домакинска хартия. Върнете на котлона отново на умерен огън. Разтопете в него маслото.
6. Пресирайте в маслото останалия чесън, бъркайте 2 минути и добавете лука. Гответе при непрестанно мешане още 4-5 минути.
7. Залейте с врял бульон или вряла вода, след това и със сметаната и подправете със сол, пипер и индийско орехче. Изстискайте сока на лимона и разбъркайте.
8. Щом съдържанието на тигана закъкри хубаво, върнете гърдите с разрезите нагоре. С лъжица гребвайте от соса и ги заливайте 1-2 минути. След това сложете капак, намалете огъня леко и оставете да се готвят 15 минути.
9. Наситнете листата на магданоза. Поръсете ястието и разпределете в индивидуални порции. По желание сервирайте с гарнитура от варени картофи или бял ориз. Може и пресни зеленчуци за още по-диетично.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ