Чеснова фокача с маслини и зехтин
Постен хляб с печен чесън, много зехтин и маслини.
Бон Апети
Излъчен на 29.05.2017
Лора и Стоян готвят италиански пълнен хляб със зеленчуци, като показват традиционна фокача в постен вариант. Преди да се отдадат на месене, водещите увиват няколко глави чесън, овкусени със сол, пипер и зехтин, във фолио и ги запичат на фурна, за да придобие ароматния лютив зеленчук карамелена сладост. А докато той се готви, преминаваме към направата на хляба.
Жива мая се разтваря по правилата в хладка вода със захар и брашно и след това се смесва с още брашно. За да е ароматен плоският насъщен, към брашното се добавя чесън и лук на прах, риган, розмарин и босилек. А еластичността идва от голямото количество зехтин, добавено в тестото. След като е втасало първи път и се разточи по специфичен начин в тавата, се шпикова със запечения чесън и маслини без костилки. Полива се с още зехтин, втасва пак и се пече. А колко приятен за хапване и благоуханен е този хляб, могат да кажат само онези, които са се насладили на вкуса му.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ