Черно суфле с бял шоколад
Лава кейк с бял шоколад и тъмна кексова обвивка.
Бон Апети
Излъчен на 31.01.2018
Това НЕ е суфле, подчертава неколкократно Стоян Сейменски, когато започва да готви този сладкиш, който всички ние сме свикнали да наричаме именно суфле или лава кейк. Да - това е онова любимо десертче с много шоколад, което представлява малко кексче с течна сърцевина. В тази рецепта обаче е още по-изящно, защото сърцевината на наричаното от някой "негърче" е бяла. Оказва се, че хич не е сложно да се постигне.
Първо на водна баня се разтопяват заедно черен шоколад и масло. Пропорцийте са лесни за запомняне - за 4 суфлета се използва 100 г масло, 100 г тъмен шоколад, 2 яйца, 2 жълтъка, 60 г пудра захар и 60 г брашно. Докато маслото и шоколадът се превръщат в изкусителна сладка течност, се заемаме с останалата част от готвенето. В купа се разбиват с миксер яйцата и жълтъците със захарта. След това към тях се добавя маслената смес, а накрая постепенно се вкарва и брашното като вече НЕ се бие с миксер, а с тел или на ръка.
Купички за суфле се намасляват и се "набрашняват" с какао. В тях се изсипва сместа. В средата се слага по 2-3 парчета бял шоколад, натискат се леко с пръст, колкото да започнат да потъват и суфлетата се прибират в хладилник за около час. След това директно скачат в загрятата на 180 градуса фурна, за да се запекат за 10-тина минути. Когато ги вадите, в средата на кексчето все още трябва да личи леко течен център.
Сладкишчето се сервира поръсено с какао на прах или пудра захар и в компанията на топка сладолед. Хапва се с малка лъжичка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ