Червен боб с месо и ориз по креолски
Наденица с боб, доматено пюре и ориз.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сух червен боб (или 600 г червен боб от консерва)
- 4 ч.ч. вода
- 450 г италиански наденички чоризо, нарязани на филийки от по 1,3 см (можете да замените с друг предпочитан от вас вид наденица)
- ½ ч.ч. нарязан на кубчета лук
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. риган
- 1 дафинов лист
- 1 консерва (800 г) домати, белени
- 1 ч.ч. суров ориз
- ½ ч.ч. едро нарязана на кубчета целина
- 1 средна зелена сладка чушка, едро нарязана на кубчета
Начин на приготвяне:
1. Измийте боба и го накиснете във вода за цяла нощ (или кипнете в гореща вода за 2 мин., свалете от огъня и покрийте с найлоново фолио и оставете да престои 1 час; ако използвате консерва, можете да пропуснете тази стъпка).
2. Запържете наденичките в тенджерка или гювеч.
3. Отстранете мазнината, но заделете 1 с.л. от нея в съда.
4. Сложете лука и чесъна в съда и ги запържете до омекване.
5. Прибавете боба и течността, в която се е киснал, заедно със солта, ригана и дафиновия лист.
6. Покрийте с капак и оставете да къкри 1½ час или почти до омекване на боба.
7. Отцедете и нарежете доматите, но запазете соса от консервата.
8. Прибавете доматите, заедно със соса им и ориза при боба.
9. Оставете да заври.
10. Покрийте с капак и оставете да къкри 10 мин., като разбъркате няколко пъти.
11. Прибавете целината и чушката. Покрийте с капак и оставете да къкри още 15 мин., като разбъркате няколко пъти до омекване на ориза.
12. Извадете дафиновия лист.
13. Поднесете топло с царевичен или препечен хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ