Чебуреки - мекици от еклерово тесто
Руски мекици с кайма.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 мл вода
- 160 г масло
- 1 яйце
- 280 г брашно
За плънката:
- 500 г кайма
- 3 глави лук
- китка магданоз
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Тестото се прави като за еклери. Водата се кипва и в нея се разтваря маслото. Маха се от огъня и щом се охлади, се добавя яйцето и се разбива с тел. Постепенно се налива брашното докато се образува нелепнещо тесто. Дърпа се настрана и след няколко минути се прибира в хладилник.
2. Докато водата се охлажда, се прави плънката. Каймата се смесва с наситнените лук и магданоз и се омсва с подправки.
3. В парче от тестото се завива каймяна плънка. Прещипва се с вилица в крайщата.
4. Имате два варианта: да изпържите в олио или да изпечете на фурна. Пържено е по-вкусно, но и по-калорично. В този случай вадете в съд, застлан с домакинска хартия. Ако пък се спрете на печене, можете да намажете горната кора с разбит жълтък за блясък и да поръсите със семена за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ