Чахохбили - грузинска пилешка яхния
Яхния от пилешко с бяло вино, домати и лук.
Необходими продукти:
- 4-5 домата
- 4-6 глави лук
- растителна мазнина
- сол и пипер
- 30 г масло
- 5 сини сливи
- връзка магданоз или кориандър
- 1 пиле
- 100 мл бяло вино
- 1 люто чушле
- 4-5 стръка пресен чесън
Начин на приготвяне:
1. Пилето разфасовайте и след това нарежете бялото месо на малки хапчици, крилцата разделете на три части, запазете цели долните бутчета, а от горните вземете кожата, махнете костта и нарежете месото на 3-4 парчета.
2. Наситнете лука, кориандъра и лютото чушле.
3. Кипнете вода. Първо пуснете в нея доматите за 30-тина секунди след като е завряла. Извадете ги с решетъчна лъжица, намалете огъня и отсипете от водата. В останалата част, щом кипне пак, пуснете сините сливи. Водата трябва да ги залива на 2/3. Оставете под капак за 10 минути.
4. Докато сливите се готвят, обелете ципата на доматите и ги нарежете на малки кубчета.
5. В тиган сгорещете заделената кожа от горните бутчета и налейте 2-3 с.л. олио. Изсипете лука и гответе няколко минути. Щом стане златист, добавете маслото и дръпнете от котлона.
6. Готовите сливи обелете, намачкайте на пюре и минете през гевгир или цедка.
7. В голяма тенджера сгорещете 3-4 с.л. олио. Посолете и добавете пилешките месца. Запечатайте от всички страни за по 1 минута, поръсете с черен пипер, налейте бялото вино, намалете огъня и оставете под капак за 4 минути.
8. Добавете кубчетата домати, захлупете с капака и оставете на слаб огън за 10 минути.
9. Добавете лука и оставете да къкри 2 минути. После вкарайте в ястието и пюрето от сливи и оставете за още 7 минути под капак. Следва лютото чушле и чесъна, още минутка къкрене и можете да свалите от огъня.
10. На финала прибавете магданоза (кориандъра), опитайте и при нужда добавете още сол и пипер. Грузинската пилешка яхния е готова за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ