Цял свински бут с картофи в плик
Печен свински бут в плик за готвене с картофи, чесън и домати.
Необходими продукти:
- 1 цял долен свински бут с кожата
- 4-5 л вода + 6 с.л. сол
- 30 мл олио + 1 ч.л. сол + 1 ч.л. черен пипер + 1 с.л. червен пипер
- 5 скилидки чесън или 1 с.л. чесън на прах
- 50 мл едрозърнеста горчица
- 1,5 кг картофи
- подправка за картофи или миксирайте любимите си подправки за картофи като добавите сол
- 2 глави (не скилидки) чесън
- 4 средни по размер твърди червени домата
Начин на приготвяне:
1. В голямо количество студена вода разтворете 6 с.л. сол. Измийте бута, набучете го с шиш, за да стигнат отворите и до вътрешността на месото и го поставете във водата така, че да го залива от всички страни. Оставете да се маринова в тази саламура 12 часа на хладно място.
2. В купичка смесете олиото, солта, черния и червения пипер и намачкани скилидки чесън или чесън на прах. Добавете горчицата и разбъркайте хубаво.
3. Извадете бута от саламурата и подсушете с домакинска хартия. Обтрийте много добре от всички страни с получения крем от подправки. Оставете настрана докато му дойде времето.
4. Картофите обелете, измийте и нарежете на едри парчета. Ако са по-ситни, ще се спихат при термичната обработка. Един среден по размер картоф става на около 6 парчета като се разполови и след това всяка половина се нареже на третини. Овкусете картофите с подправка по избор и покапете с малко олио. Разбъркайте хубаво.
5. Доматите разполовете надлъжно, а главите чесън - напречно през дебелината.
6. Вземете голям плик за печене на пуйка и го поставете в голяма тава. Приберете вътре картофите, в единия край сложете 2 парчета чесън и 4 половини домат. След това вкарайте овкусения цял бут и после положете и останалите чесън и домати. Вържете плика.
7. Печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 1:45 мин. След това извадете, внимателно, разрежете плика отгоре и го загърнете настрани. Върнете във фурната за още 20 минути на 180 градуса, за да хване бутът апетитна коричка. После извадете и сервирайте.
Източник: YouTube/Вкусни идеи от Натали
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ