Царевичен сладкиш с цитрусови корички
Сладък царевичник или лесен кекс от царевично брашно с ванилия и цитруси.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 200 г захар
- 100 г масло
- 200 мл кефир или 120 мл кисело мляко с 80 мл газирана вода
- 200 г царевично брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ванилия
- 1/2 ч.л. сол
- лимонова кора по желание
- портокалова кора по желание
- пудра захар и цитрусови кори за украса
Начин на приготвяне:
1. Чукнете яйцата в купа, а маслото разтопете. Пригответе си миксера - той ще направи целия сладкиш.
2. Разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте пак.
3. На тънка сруйка при бъркане на ниска степен налейте маслото. След това и кефира или разбитото с газирана вода кисело мляко.
4. Постепенно вкарайте и царевичното брашно и когато се получи гладка смес, прибавете солта, ванилията, бакпулвера и цитрусови кори. Разбийте финално и оставете настрани за 30-тина минути.
5. Намаслете дъното и стените на форма за торти с падащо дъно. Изсипете сместа вътре, ударете в плота, за да се заравни и да излезе въздуха и бутнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
6. Печете 30 минути, извадете и оставете да почива още 10 минути. След това обърнете в чиния, така че основата да стане връх на сладкиша. Поръсете с пудра захар и украсете с цитрусови кори или друга сладкарска декорация.
7. Можете да поднесете с плодово сладко, сладолед, бита сметана или подсладена заквасена сметана.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ