Ябълков щрудел със стафиди и орехи
Десертна баница с ябълки, орехи и канела.
Необходими продукти:
- 1 кг ябълки
- сокът на 1 лимон
- 3 с.л. галета
- 3 с.л. захар
- 100 г орехи
- 1 ч.л. канела
- 100 г стафиди
- 100 г масло
- 1 пакет фини кори за баница
- пудра захар и мента за поднасяне; може и разбита заквасена сметана с мед
Начин на приготвяне:
1. Ябълките се режат на четвъртини и се почистват от сърцевината и обелката. След това се режат на тънки полумесеци. Орехите се смилат в чопър, но не чак на брашно.
2. Изсипват се в купа и се покапват с лимонов сок. Правете това на всяка нова ябълка, за да не потъмнеят.
3. Когато полумесеците са нарязани и добре покапани с лимонов сок, към тях се добавят стафидите, галетата, захарта, смлените орехи и канелата. Всичко се разбърква много добре.
4. Маслото се разтопява. Слага се една кора, намазва се масло, после се захлупва втора. Тя също се маже с масло и се захлупва с трета. Следва да се намасли и да се разпредели част от плънката. После се завива на руло като се прещипват краищата.
5. Готовите рула се редят в тава, застлана с хартия за печене. Намазват се с масло и се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за 35-40 минути.
6. Можете да поднесете с поръска от пудра захар за украса, с листенца прясна мента или разбъркана заквасена сметана с мед.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ