Хоровац - арменско кьопоолу с пържен лук
Пикантна салата от печени зеленчуци с пържен лук.
Необходими продукти:
- 700 г патладжани
- 700 г сладки чушки
- 700 г домати
- няколко пикантни чушлета - колкото люто искате да е ястието
- 80 мл олио
- 400 г лук
- листа магданоз - около 10 г
- 10 г листа кориандър или още 10 г листа магданоз
- 1 стрък пресен лук по желание
- 2-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен сладък пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сложете решетка за печене или метална скара в тава. Подредете върху решетката патладжаните, доматите, чушките и пикантните чушлета.
2. Запечете на фурна за 40-50 минути на температура 200 градуса. Може да се наложи да извадите лютите чушки по-рано, за да не прегорят. Всеки зеленчук е строго индивидуален, затова следете ястието.
3. Лука нарежете на полумесеци, а тях разделете на отделните влакна с пръсти.
4. Подгрейте леко олиото в тиган, изсипете лука и изчакайте да започне да се пържи на умерен към слаб огън. Гответе и бъркайте 4-5 минути, след това махнете от котлона и пресипете в купа с все мазнината от пърженето.
5. Изпечените патладжани, домати, чушки и люти чушлета обелете и нарежете на ситно. Прехвърлете при лука.
6. Добавете наситнените листа магданоз и/или кориандър, наситнения пресен лук и намачканите скилидки чесън. Овкусете с червен пипер и сол. Разбъркайте много добре.
7. Оставете настрана за 10-20 минути да се охлади и поднесете студено като салата, мезе или топинг за хляб.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ