Холодник - руски таратор с цвекло и яйца
Студена супа тип различен таратор с краставици, цвекло, пресен лук, копър и варени яйца.
Необходими продукти:
- 450 г варено цвекло (можете да си купите директно сварено и вакуумирано или да сварите главите цвекло цели и небелени в подсолена вода за 30 минути след кипването)
- 5 яйца
- 400 г краставици
- 3-4 стръка пресен лук
- листата на голяма връзка копър
- 150 мл гъста млечна течна незаквасена готварска сметана
- 1,5 с.л. сол
- 1 с.л. захар
- 1 л кефир или 2 кофички кисело мляко (800 мл общо) + 400 мл вода
- студена вода за добавяне - между 300 и 600 мл - на вкус
- магданоз и яйца за декорация
Начин на приготвяне:
1. Сварете яйцата - 5 броя ще ви трябват за самата супа и можете да добавите още, като си пресметнете по половин яйце за гарниране при поднасяне, както е показано на снимката.
2. В голяма купа или супник рендосайте цвеклото на средно или ситно ренде.
3. Добавете нарязаната на малки кубчета като за традиционен таратор краставица, наситнените листа копър и нарязания на ситно пресен лук.
4. Обелете яйцата, нарежете на кубчета и прибавете в ястието.
5. Залейте със сметаната, овкусете със сол и захар и сипете кефира или разбитото кисело мляко с вода. Разбъркайте хубаво и опитайте на гъстота и соленост.
6. Добавете още сол при необходимост и сипете толкова вода, колкото да постигнете желаната гъстота на супата.
7. Дръжте в хладилник до момента на поднасяне като по желане можете да сервирате с половинка варено яйце и листа магданоз за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ