Тестени кошнички с плънка от картофи и масло
Шанги с карофи или шанежки - уралска рецепта за картофени ордьоври.
Необходими продукти:
- 3 яйца + 1 жълтък
- 2 ч.л. сол
- 3 с.л. захар
- 350 мл мляко
- 300 г брашно
- 4 с.л. олио
- 1 пакет суха мая
- 1 кг картофи
- 50 г масло + още 30 г за намасляване
Начин на приготвяне:
1. В купа с тел разбийте две от яйцата, добавете 1 ч.л. сол, захарта и разбийте отново. Налйете 300 мл от млякото, разбъркайте, постепенно прибавете половината брашно, после маята и другата половина брашно и на финала олиото. Когато сместа се превърне в тесто, замесете леко на ръка, сложете в купата и покрийте със стреч фолио. Оставете на топло да втаса за час.
2. Картофите обелете, разрежете на 2 части и пуснете да се варят до омекване.
3. Отцедете готовите картофи от водата и намачкайте с преса, като добавите 50 г масло и 1 ч.л. сол. След това налейте 50 мл мляко, добавете едно разбито яйце и разбъркайте хубаво.
4. Тестото понамачкайте и оставете да втаса 40-60 минути. След това разделете на три части и от всяка оформете фитил върху набрашнен плот. Всеки фитил разрежете на 8 парчета. После всяко парче разточете на кръгла кора с дебелина около 1 см.
5. Намажете с масло 2 големи тави за печене (от онези, които обхващат цялата фурна). Може би ще ви останат 4-6 лепешки за трета тава. Подредете корите с отстояние в тавите. С пръсти леко надигнете бордовете, за да се оформят кошнички.
6. Разпределете картофеното пюре в кошничките и намажете краищата с разтопено масло. Можете да ръснете масълце и отгоре върху катофите.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 15 минути.
8. Извадете от печката, намажете с разбит жълтък с малко вода и върнете за още 5 минути. След изваждане можете да поръсите с подправка по желание (чубрица, сминдух, мащерка, босилек или риган).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ