Хайвер от цвекло с лук и доматено пюре
Разядка от цвекло с ядки, масло и лук.
Необходими продукти:
- 500 г цвекло
- 4 с.л. олио
- 1 голяма или 2 по-малки глави лук
- 1 ч.л. сол
- 2 ч.л. захар
- 50 мл доматен концентрат
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 50 г масло
- 50-80 г орехи по желание
- лют пипер по желание
- пресен магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. Цвеклото обелете и рендосайте. Внимавайте, че доста цапа.
2. Лука наситнете.
3. Сгорещете по 2 с.л. олио в два отделни тигана. В първия изсипете цвеклото и гответе 5-6 минути като разбърквате. Във втория запържете в 2 с.л. олио лука за 3-4 минути до златисто. После пресипете лука при цвеклото, добавете маслото и разбъркайте.
4. Добавете доматената паста, захарта и солта и захлупете с капак да се готви на умерен огън 15 минути.
5. Добавете черен пипер и смлени в чопър орехи, лют пипер и наситнен магданоз по желание. Гответе още 1-2 минути без капак и прехвърлете в купа.
6. Охладете и поднесете с украса от магданозени листенца и хляб или соленки за мазане. Можете да хапвате и като гарнитура или разядка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ