Печено цвекло с чесън и дюли
Червено цвекло с кедрови ядки и дюли.
Необходими продукти:
- 3 средно големи глави червено цвекло
- 1 глава чесън
- 1 дюля или друг сладко-кисел твърд плод като ябълка или круша
- шепа кедрови ядки или друг вид ядки
- висококачествен зехтин
- сол
- черен пипер
- семена от резене
- 1 ч.л. мед
- магданоз, копър, джоджен или друга подправка
- бяло сирене или паремзан (може и друг вид твърдо сирене или кашкавал, които да се трошат или настъргват лесно)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200°C, сложете вътре съда с измитите глави цвекло, покрийте ги с фолио и ги печете около 45 мин. Можете да налеете малко вода, за да не се карамелизира цвеклото.
2. Отрежете горната част на главата чесън (без да я разделяте на скилидки), сложете я върху парче фолио, полейте я със зехтин и я увийте във фолиото. Сложете главата чесън във фурната до цвеклото и печете също за 45 мин.
3. Когато се опече, извадете цвеклото, оставете го да изстине малко и отстранете кората му с кухненска ролка. Нарежете го. Извадете скилидките чесън от фолиото и ги обелете. Сложете ги в купа и ги смачкайте.
4. Леко запържете кедровите ядки в тиган на средна температура, докато придобият златист цвят. Добавете и семената от резене.
5. Сложете в купата със смачкания чесън изпечените кедрови ядки, семената резене, солта и черния пипер. Добавете малко зехтин и малко мед.
6. Отстранете сърцевината на плодовете, които ще използвате, и ги нарежете на тънки резени.
7. Добавете нарязаните плодове и цвеклото към сместа в купата, разбъркайте всичко, изсипете сместа в плитък съд за печене и сложете отново във фурната за още 10-15 мин.
8. Ако искате плодовете да са по-сварени, добавете малко вода към сместа.
9. Когато се опече, изсипете сместа в чиния, поръсете с подправки и добавете сирене по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ