Печени картофи с кисели краставички и млечен сос
Картофена гранитура на фурна с мляко и яйца.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 200 г кисели краставички
- 3 жълтъка
- 300 мл прясно мляко
- 60 г масло (1/2 малка бучка)
- универсална подправка на вкус (пикантина, вегетина или бульон на кубче)
- 100 г кашкавал по желание (настърган)
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите на 2/3, докато ципата им стане лесна за обелване, но без да са прекалено меки.
2. Обелете ги и ги нарежете на кубчета в удобна за печене тава.
3. Затоплете млякото, така че маслото да се разтвори в него, без да кипи и прибавете в него жълтъците и подправката. Важно е течността да не е прекалено гореща. Разбъркайте хубаво.
4. Нарежете киселите краставички на кубчета или кръгчета и ги прибавете към картофите. Размешайте внимателно.
5. Залейте зеленчуците с млечната смес и печете в средата на предварително загрята фурна до готовност.
6. Пет минути, преди да извадите ястието, го поръсете с настъргания кашкавал.
Насладете се на уникална гарнитура, подходяща за всякакви меса или пък си хапнете ястието като топла основна безмесна манджичка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ