Френско картофено пюре с праз и сметана
Мачкани картофи по френски със сметана, масло, праз лук и магданоз.
Необходими продукти:
- 1,2-1,3 кг картофи
- вода
- 250 г праз лук - бялата част без листата
- 2 ч.л. сол
- 60-70 г масло
- листата на връзка магданоз
- 100 мл млечна гъста незаквасена готварска сметана (над 25% масленост)
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите и ги нарежете на едро. Прехвърлете в тенджера и залейте с вода, така че да ги покрива. Оставете да кипнат, след това захлупете с капак и варете 5 минути.
2. През това време почистете празия лук и го нарежете на шайби. Добавете при картофите и варете още 20-25 минути докато картофите се разварят.
3. Прецедете през гевгир, изсипете в купа и докато е още топло добавете маслото и солта.
4. Разбъркайте и залейте със сметаната.
5. Намачкайте с преса за картофи или с електрическа преса за пюрета. Не пасирайте с пасатор, защото текстурата става неприятна.
6. Поръсете с листа наситнен магданоз, опитайте на соленост и разбъркайте финално.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ