Финландска супа от риба със сметана и картофи
Рибена супа в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 40 г масло
- 1 глава лук
- 1,5 л. рибен бульон
- 1 морков
- 2 картофа
- връзка копър
- няколко зърна бахар
- 500 г филе от морска риба (в оригиналната рецепта се използва сьомга, но поради високата ѝ цена можете да се спрете на бяла риба от вид по избор)
- 250 мл заквасена сметана
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. бял пипер (може и черен)
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете маслото в тенджера, нарежете лука на шайби и го запържете в маслото до позлатяване.
2. Залейте с бульона и изчакайте да кипне.
3. През това време обелете и нарежете картофите на кубчета, а моркова - на полумесеци. Копъра наситнете. Прибавете във врящата супа половината копър, бахара, картофите и моркова и гответе 12 минути на умерен огън.
4. Рибата нарежете на големи хапки и прибавете в супата. Оставете да ври 3-4 минути.
5. Добавете заквасената сметана, солта и пипера. Гответе минута като бъркате, за да не завира. После добавете и останалия копър и махнете от огъня.
Сервирайте топла.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ