Финансиер - френски маслени кексчета
Маслени кексчета с ядки и шоколад.
Кексчета със запържено масло и смлени ядки по френска рецепта показва Миро от канала Готвене за начинаещи като прави мъфини, в които добавя още шоколадови капки и сушени плодове. Рецептата е лесна и няма къде да се сбърка, затова можете да изпечете една тава нежни сладкиши за цялото семейство.
Първо маслото се нарязва на кубчета и се слага на слаб огън да кипва докато водата му изври. Трябва да се следи, защото разликата между ароматно карамелено масло и изгоряло масло е 30-тина секунди. Но докато се подгрява можете да смелите ядките на фино в чопър и да пресеете в купа пудра захар и брашно. Към сухите съставки се добавят ядките, есенция ванилия или ром по желание и три яйчени белтъка. Разбива се с тел на крем и се налива на тънка струйка маслото. Готовата смес по желание може да се обогати с шоколад и плодове, а после се разпределя във формички за мъфини от малките.
Пече се за 15 минути на 190 градуса в предварително загрята фурна. Изчаква се да се охладят кексчетата и чак тогава се вадят от формичките. Можете да поръсите с пудра захар за разкош или да украсите пищно с бита сметана, листенца мента и плодове. Лятото са идеални, поднесени с топка сладолед.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ