Филе миньон с гъбено-сметанов сос
Телешки пържоли с гъби и сметана.
Необходими продукти:
- 4 недебели пържоли от младо теле
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 20 г масло
- 3 с.л. олио
- 350 г гъби
- 50 мл коняк
- 125 мл телешки бульон
- 175 мл готварска течна сметана
- сол и черен пипер
- копър и лимон за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Пържолите обтрийте добре със сол и пипиер. Покапете с малко разтопено масло и оставете настрана.
2. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Лука обелете и наситнете, чесъна - също.
3. Работете в два тигана едновременно. В първия сгорещете 1 с.л. олио и останалото масло на силен огън. Запечатайте пържолите за по три минути от страна на силна температура. След това извадете, охладете съда и котлона до умерен огън и печете по още няколко минути от страна.
4. В другия тиган сгорещете 2 с.л. олио и запържете в тях лука и чесъна. Добавете гъбите, щом поомекнат, налейте коняка и изчакайте да изври. Тук температурата трябва да е постоянно умерена.
5. Добавете сол и пипер, залейте с бульона гъбите и оставете да покъкрят 8 минути. През това време трябва да дозавършите месото и да го разпределите в отделни порции.
6. Готовите гъби махнете от котлона, залейте със сметаната, разбъркайте, подгрейте леко и с получения сос залейте месата.
7. Поднесете с резен лимон и поръска от наситнени листенца пресен копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ