Фарината - хляб от нахут
Арабски палачинки с брашно от нахут и черен пипер.
Брашното от нахут се продава и в България в по-големите хранителни магазини, магазините за здравословни храни или специализираните места, на които предлагат продукти от арабската кухня. Цената му е съвсем достъпна - около 1 лев ще ви струват 500 грама. Можете да си го поръчате и онлайн.
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. топла вода
- 1 и 1/2 ч.ч. брашно от нахут
- 1 и 1/2 ч.л. фина морска сол (или 1 ч.л. обикновена сол)
- 6 с.л. зехтин
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Излейте водата в купа и след това постепенно добавяйте брашното като разбърквате непрестанно.
2. Оставете замесеното тесто за минимум 2 часа или най-добре да си почива за цяла нощ.
3. Отстранете пяната от повърхността на тестото, след това добавете сол и зехтин. Разбъркайте добре.
4. Загрейте тиган с огнеупорна дръжка или голама тава на котлон за 10 минути, докато силно се нажежи. Намазнете съда със зехтин и сипете 2/3 ч.ч. от тестото в него. С движения все едно че правите палачинка разстелете тестото така, че дебелината му да е равномерна и не повече от 0,5-0,7 см.
5. Сложете тавата или тигана с огнеупорна дръжка във фурната и печете до готовност за около 20-30 минути. Хлябът трябва да е препържен по краищата и златен в средата.
6. Изпечете по същия начин и останалите порции и сервирайте нахутения хляб топъл, поръсен с черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ