Пълнени чушки с киноа и кайма
Пълнени червени чушки с кайма и киноа за по-диетично.
Оризът е класика в плънката за чушки, ала е тежък въглехидрат, който издува стомаха и натоварва организма. Особено белият ориз, който е излющен, почти не съдържа фибри. Затова у дома го заменям с киноа. Признавам – цената на малките зрънца е доста по-висока, ала се получава леко ястие, полезно и диетично, което засища добре и радва с вкуса си. Половинката ми си го сервира с кофичка кисело мляко за покапване на пълнежа, но на мен определено повече ми харесва в чист вариант.
Необходими продукти:
- 4 много големи тумбести чушки или 8 по-малки
- 800 г кайма
- 2 глави лук
- 1 голям морков
- 4 с.л. олио
- 150 г киноа + 300 мл вода за варенето
- 2 с.л. сушени зеленчуци микс
- 1 равна с.л. сол
- 1 равна с.л. млян кимион
- ½ ч.л. черен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- 5 с.л. доматен концентрат + щипка захар
- 1 домат
Начин на приготвяне:
1. Киноата измийте в цедка под течаща вода и прехвърлете в тенджерка. Залейте с 300 мл вода и кипнете. Оставете да се вари на слаб огън около 20 минути – зърната трябва да се разпукат, а водата да бъде абсорбирана от тях. Заделете настрана да се охлади.
2. Докато киноата се готви, си направете запръжката. Нарежете моркова на малки кубчета, лука наситнете. Махнете капачетата на чушките като отрежете с нож. Остатъкът около дръжката обрежете, измийте и наситнете – няма нужда да се изхвърля.
3. Сгорещете олиото в голям тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе 4 минути, добавете кубчетата чушки и моркова и гответе още 2 минути.
4. Изсипете каймата и рохкайте докато стане на трохи. После оставете да се готви 6-7 минути. Овкусете със сол, кимион и пипер, сипете доматения сос и захарта, прибавете сушени зеленчуци микс, ако имате. Размешайте и гответе още 2-3 минути.
5. Махнете тигана от котлона, добавете съдържанието му към сварената киноа и отгоре пресирайте чесъна. Разбъркайте. Опитайте на вкус и при необходимост добавете още подправки.
6. Внимателно почистете чушките от семенца и измийте. Напълнете с месната смес и поставете в тава. Във всяка чушка сипете по 1-2 с.л. вода.
7. Домата разрежете на 4 шайби и с тях покрийте пълнените чушки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути или докато не прецените, че чушката е готова. Различните сортове изискват различно време за термична обработка. Аз предпочитам големите калифорнийски чушки, защото са много месести и сочни. При тях обаче не проличава, че са изпечени, защото запазват свежия си цвят без да потъмняват, дори и когато са напълно готови и омекнали, а ципата им е склонна да падне с едно докосване.
8. Сервирайте по желание с кисело мляко, барбекю или доматен сос за покапване. И без добавки са си много вкусни, а лекият нюанс от кимиона прави аромата им неустоим.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ