Лодки от чушки с кайма, ориз, кашкавал и сметана
Печени чушки с мляно месо и кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
- 100 г ориз плюс вода за варенето му (250 мл)
- 4 големи сочни тумбести сладки чушки (от калифорнийските е най-добре)
- 2 с.л. олио
- 600 г кайма
- 300 мл доматено пюре (пюрирайте си домати от консерва)
- 2 ч.л. лук на прах (ако имате)
- 1 с.л. сух риган
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 80 г кашкавал
- заквасена сметана, лисенца босилек и лют пипер за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза като го измийете в цедка, изсипете го в тенджерка и залеете с водата. После гответе на умерен огън докато изпие водата.
2. Докато оризът се вари измийте чушките. Разрежете на лодки. Ако имат дръжки, режете на половинки през дръжките, за да стане по-красиво. После почистете семенцата от всяка лодка и ги подредете в тава, застлана с хартия за печене. Рендосайте си и кашкавала.
3. Сгорещете олиото на умерен огън в тиган. Запържете каймата и бъркайте докато се разпадне на трохи. Овкусете със сол, пипер, риган и лук или чесън на прах. Залейте с доматите и оставете да покъкри 3 минути.
4. През това време извадете ориза и го прехвърлете при каймата. Разбъркайте хубаво и оставете да се готви още 5 минути.
5. Разпределете получената запръжка в чушките, поръсете рендосан кашкавал и печете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 20 минути.
6. След изваждане можете да поднесете всяка лодка с по лъжичка заквасена сметана, която пък да поръсите с люспи лют пипер и да боцнете по листенце свежа зеленина за разкош.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ